مته مرغک

مته مرغک
چکیده این مطلب : انتشار : 1397/08/01 0 نظر

این یادداشت به معرفی مته مرغک به عنوان یکی از کاربردی ترین ابزارآلات صنعتی در محیط کارگاه های تراشکاری و ماشین افزارهای صنعتی اختصاص یافته است ، اما پیش از پرداختن به این موضوع اشاره به تاریخچه مته ها خالی از لطف نیست .

تاریخچه استفاده از مته به زمان ماقبل تاریخ برمی گردد ، جایی که مورخان  معتقدندکه در حدود 35.000 سال قبل از میلاد مسیح ،  بشر ابزاری چرخشی برای نفوذ به موادی مانند چوب را ساخته بوده است . در ابتدا انسان ها از چوب هایی صاف برای این منظور استفاده می کردند ولی به مرور زمان جنس این ابزار را از چوب به استخوان و سنگ تغییر دادند . مصریان باستان وسیله ای را اختراع کرده بودند که با استفاده از یک کمان و رشته ای نازک از پوست حیوانات که به دور ابزار سوراخ کننده می پیچید ، حرکت چرخشی به مراتب سریع تری از دست انسان ایجاد کرده و سرعت سوراخ کاری را افزایش می دادند . این افراد در بدو امر از این ابزار برای ایجاد آتش استفاده می کردند ولی با گذشت زمان کاربردهایی در نجاری و سنگ تراشی نیز برای آن پیدا کردند . روند توسعه این ابزارآلات پیوسته ادامه داشت ، تا اینکه انسان در قرن بیستم شروع به استفاده از مته های فلزی ، دریل برقی و موتورهای الکترونیکی کرد که با انقلابی شگرف ، اینک به وسیله ای پر کاربرد ، مفید ، منعطف در عملکرد و ارزان قیمت (در قیاس با مزایا و امکانات این اختراع) تبدیل شده بودند .

همانطور که در مقالات مرتبط اشاره شد ، مته ها دارای انواع فراوانی می باشند که هریک به نوعی وظیفه سوراخ کردن جشم پیش روی خود را دارند ؛ در این میان دسته ای تنها استوانه ای را داخل سطح خالی می کنند ، دسته ای علاوه بر این تخلیه راه ، مسیری پیچی - رزوه- را خلق می کنند ، دسته ای در راستای حرکت خود پله یا سطح شیبدار ایجاد می کنند و یا با برداشتن قسمتی اضافه امکان اختفای گل پیچ را به وجود می آورند . در میان این مصادیق که برشماری همه آن ها ممکن نمی باشد ، دسته ای از مته ها وجود دارند که وظیفه آن ها بیش از سوراخکاری ، به وجود آوردن محل نگه داری قطعه در شرف دوران در دستگاه های تراش است ، ابزاری به نام مته مرغک .

اگر پوست کندن یک میوه (مثلاً سیب) را در نظر بگیرید ، در این فرآیند یک دست سیب را نگه داشته و چرخانده و دست دیگر کارد میوه خوری را در راستای مشخصی نگه می دارد . در این مثال ساده که اساس کار رو تراشی تراشکاران نیز می باشد ، دست اول همچون سامانه سه نظام دستگاه تراش قطعه را نگاه داشته و دست دیگر که همان ابزار برش می باشد در اثر دوران منظم قطعه ، لایه رویی آن را برمی دارد . حال فرض کنید که قطعه مورد نظر ما آنچنان کوتاه نبوده که در راستایی مستقیم قرار گیرد و در اثر لنگر حاصل شده از وزن جسم طویل ، از مسیر خود منحرف می شود . در چنین شرایطی ، نیاز به وسیله ای که سوی دیگر قطعه را نگه داشته و در عین حال خللی نیز در روند حرکتی آن ایجاد نکند حس می شود . این وسیله که همان مرغک دستگاه می باشد ، علاوه بر مشخص کردن مرکز قطعه و تنظیم ابزار ، وظیفه نگه داشتن آن در موارد خاصی را نیز بر عهده دارد  . بدیهیست که نوک فلزی این محصول به سادگی در فلز مورد پرداخت فرو نمی رود ، لذا به وسیله ای نیاز داریم تا این سطح را مشخص کرده و اندکی گود کند . مته مرغک به عنوان مامور انجام این عملیات ، پس از سوار شدن بر روی سه نظام مرغک و جایگزینی با شاخص آن ، علاوه بر امکان به وجود آوردن نقطه میانی محصول (که با درگیری مرغک آماده چرخشی پر شتاب می شود) توانایی پیشروی ، ایجاد سوراخ یا حفره ای با قطر دلخواه را نیز می یابد .

در پایان لازم به ذکر است که ساختمان مته مرغک از بخش های خزینه ، بدنه و نوک مته تشکیل شده است و دقیقاً به دلیل همین دو سر بودن آن لقب "مته دو لبه " به آن داده اند . از دیگر نکات قابل توجه مته مرغک هم که می توانید آن را در تارنمای مجموعه ابزار صنعت 24 به عنوان سامانه  خرید و فروش مته تهیه فرمائید ، تفاوت آن در حرکت نسبت به سایر مته هاست ؛ بدین ترتیب که در مته های دیگر ، مته متصل به دستگاه می چرخد ، در حالی که در این مورد ، مته مذبور ثابت بوده و قطعه در گرو سه نظام دوران می کند .

خرید انواع مته دریل

نظرات

به این مطلب امتیاز دهید

تعداد کل امتیازات این مطلب 1

آخرین محصولات

عضویت در خبرنامه

با عضویت در خبرنامه می توانید از جدیدترین محصولات و تخفیف ها در ایمیل خود با خبر شوید...